Project Description

‘gedroomde tuin’, Olieverf op linnen, 90×90, 2013

Sybren de Graaff

Grafiek en schilderen

Lekbandijk 31
4119RA Ravenswaaij
0345558715

sybrendegraaff@wxs.nl

www.sybren.nl

Tijdens de atelierroute exposeert hij in het Historisch Cultureel Centrum kerk Heesselt als gast van Loes ten Brink.

Sybren de Graaff

Ik volgde mijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf gedurende een groot aantal jaren les in tekenen en kunstgeschiedenis op scholen voor VO en HBO.

Mijn favoriete technieken zijn naast het schilderen ook etsen en aquarelleren. Daarmee waag ik me aan een verscheidenheid van thema’s en onderwerpen. Aan de basis ligt meestal mijn persoonlijke relatie met de natuur in ruime zin. Ik laat me graag inspireren door de sfeer van landschappen op plaatsen waar zowel de grootsheid als de intimiteit van de natuur voelbaar is. Bij voorkeur zoek ik de stilte op in oude, oorspronkelijke landschappen waar nog niet door menselijk handelen is ingegrepen. Dat zijn bijvoorbeeld woestijnen en hooggebergten, in het algemeen oorden van verlatenheid. Maar tegelijkertijd blijkt toch ook mijn weelderig bloeiende achtertuin in de Betuwe voor mij een rijke inspiratiebron te zijn.
Ik concentreer me op wezenlijke begrippen als schepping, wording en groei. Deze begrippen vind je terug in mijn manier van werken. Tijdens het schilderen laat ik me grotendeels leiden door mijn intuïtie, uitgaande van willekeurig aangebrachte verfvlekken, die zich uitbreiden en zich onderling vermengen tot grillige vormen. Slechts hier en daar herinneren onderdelen of structuren op het doek nog aan de visueel waargenomen werkelijkheid, een ruig landschap, een woest gebergte of een uitbundig bloeiende tuin. Het zijn de sporen van een wordings- en groeiproces.

Door de jaren wisselde mijn stijl van figuratief tot abstract en van ruimtelijk naar decoratief. Altijd is er sprake van een zekere mate van abstrahering die helpt om de essenties te benadrukken.

Mijn werk kun je zien als een voortdurende stelselmatige oefening in zelfreflectie. Ik probeer iets mee te delen over mijn persoonlijke emoties en over mijn intense beleving van zowel de schoonheid als de tragiek van de mens in zijn natuurlijke omgeving.