Project Description

‘de punt van het eiland wordt aangelegd’, Acryl op doek, 80 x 100

Loes ten Brink

Schilderen

Atelier:
Waalbandijk 1,
4063 CA Heesselt
0344-652663
loes.ten.brink@hetnet.nl
www.atelierfrisselucht.com

Tijdens de atelierroute exposeert zij in het Historisch Cultureel Centrum Kerk Heesselt.

Kunst onder de Kansel
in de kerk van Heesselt.

De ontgronding van de Heesseltsche Uiterwaard nam 2 jaar in beslag.
Ingrijpend, ontregelend en verontrustend. Samen met Carla Wiersma maakte ik het project ‘Uiterwaarden op de schop’ met een tentoonstelling (26 mei tot 24 juni) in het Stroomhuis:
een fotoboekje met een selectie van foto’s van het historische agrarische gebied. In de tweede helft van het boekje het leegkappen van de hele uiterwaard, en het afgraven voor de aanleg van geulen en plassen.
En ik schilderde een serie schilderijen met oranje rijplaten, bruine en zwarte bergen grond, grote zandvlakten, maaiveldverlaging en nieuwe waterlopen.
Carla maakte keramische beelden van ontwortelde en omvallende bomen met geschokte reacties van omwonenden, en bestuurders met een gat in de schedel.

Velen hebben het project bezocht.
Ook oranje rijplaten, zandvlakten en watergeulen bleken een inspiratiebron voor goede schilderijen en emotionele en monumentale keramiek te zijn.

De vraag naar schilderijen met ‘de oude natuur’ is aanleiding om daar in een expositie in de kerk aan te beantwoorden. Een toegift na de vorige expositie.
Het fotoboekje kunt u daar ook zien.

Carla Wiersma zal in de kerk ook een aantal van de beelden van geschokte hoofden laten zien, samen met haar meer bekende werk : bronzen beelden van verhoudingen tussen mensen onderling. Tevens is het werk van Carla op haar adres Waalbandijk 86 te zien.

Sybren de Graaff is als gast degene die er in de kerk een feestje van maakt. Hij hangt de slingers op: Kleurige schilderijen geïnspireerd op zijn eigen paradijs. Daar hoeft de natuur niet verbeterd te worden.

Loes ten Brink