Project Description

Ien van Laanen

illustratie

Atelier: Lingedijk 59
4191VB Geldermalsen
info@ienvanlaanen.nl
www.ienvanlaanen.nl

Niet deelnemende kunstenaar 2018

Begon na haar kunstopleiding in 1980 met autonoom werk. Ze exposeerde o.a. in het Drents Museum te Assen en in diverse galeries in Groningen en Amsterdam en ontwierp grafiek en toneelbeeld voor het Grand Theatre in Groningen. Sinds 1990 heeft ze zich toegelegd op ontwerp en illustratie. Ze werkte ruim 25 jaar als illustrator voor landelijke dagbladen en tijdschriften o.a. de Volkskrant, HP-deTijd, Vrij Nederland en de Groene en kreeg tweemaal een eervolle vermelding voor haar politieke prenten bij Pers in Prent.

Ze werkte voor diverse opdrachtgevers en illustreerde o.a. de covers van de Nederlandse Harry Potter, die in 2001 met het ‘Apeldoornse Uiltje’ bekroond werden. Ze exposeerde in binnen en buitenland en haar ‘tegeltjes der Nederlanden’ werden een echte hit. Ze gaf les aan de Hogeschool vd Kunsten te Utrecht en geeft nog steeds periodiek lezingen en seminars illustratie.
Haar werk valt op door de vrijheid van techniek en beeldtaal die ze gebruikt.

Ze werkt zowel in het platte vlak als in 3D; fotografeert, schildert, knipt en plakt en maakt collages met uiterste precisie en veel plezier.
Door deze gemengde techniek bestaan haar beelden vrijwel altijd, letterlijk en figuurlijk, uit meerdere lagen.